• Вашият свят, нашите цветове!
Социални мрежи

Как да изберем боя за стена?

При избора на боя е необходимо да се обърне внимание на характеристиките, които притежават боите.

Невъзможно е да се каже – коя боя за стени е по-добра, защото няма единна оценка. Изборът зависи от бюджета и вида на помещението, което искате да боядисате.

Боядисването може да бъде разделено на две групи:

– Външно боядисване;

– Вътрешно боядисване;

Факт е, че покритието на фасадата може да съдържа токсични антисептици, втвърдители – вещества, които причиняват дразнене и дори алергични реакции в затворено, непроветрено пространство.

Боите и лаковете, предназначени за вътрешна употреба са два вида: на водна основа и с разтворители.

Водоразтворима боя

Те се наричат ​​още бои на водна основа – разликата е в съставните компоненти. Те са най-популярните поради цената и практичността си: изсъхват бързо, оцветяват добре, не миришат и пасват идеално на почти всяка повърхност.

Акрилна боя

Тази боя съдържа водни дисперсии на акрилни смоли. След нанасяне те образуват тънък защитен филм, който е устойчив на влага и механични натоварвания. Такова покритие е подходящо дори за помещения с висока влажност.

Водната дисперсия на акрилна основа се вписва добре както на дървени, така и на бетонни повърхности. Единственото “но” е: ако има малки неравности, препоръчително е първо да се шпаклова и да се изравнят стените.

Най-често акрилната боя в магазина се предлага под формата на бяла основа. За да получите желания нюанс, трябва да добавите цветова схема – цветен пигмент. Можете дори да направите това сами у дома.

Латекс

Това са водни емулсии на базата на латексни съполимери, към които е добавен около 40% каучук.

Коя боя е най-подходяща за стените в апартамент: акрил или латекс?

Зависи от целите. Латексът се отличава с по-голяма здравина, водоустойчивост, но и с по-висока цена.

Латекс емулсията често се използва в помещения с висока влажност. Тънкият слой, който се образува след нанасяне, запазва текстурата на повърхността, като същевременно допълнително я предпазва от вода и влага.

Силиконова боя

Тази емулсия на основата на силиконови смоли е един от новите продукти на строителния пазар. Подходящ е не само за декориране на стени отвътре, но и за декориране на фасадата на сграда, има добра устойчивост на механични удари, на ултравиолетова светлина, топлоустойчивост и антисептични свойства. Единственият съществен недостатък е високата му цена.

Голям асортимент от бои и лакове може да откриете в онлайн магазина на фирма „Дикси“ – продуктите са едни от най-успешните и доказани в Европа.

Call Now Button